Verschillende soorten plafondmotoren
Eerder spraken we over het verschil in gebruik van plafondliften, zoals het zelfstandig of begeleid tillen. Daarnaast maken we ook onderscheid in verschillende typen plafondliften. Vaak heeft het type plafondmotor ook indirect effect op de functionaliteit van de plafondlift. Bijvoorbeeld, omdat een plafondlift voor zelfstandig gebruik wel gecombineerd moet worden met een 'vaste' plafondmotor. Een 'draagbare' plafondmotor moet nu namelijk door een zorgverlener aan de plafondrails gekoppeld worden. Graag leggen we hieronder de verschillen uit van de diverse typen plafondmotoren.
Vaste plafondmotor
Een vaste plafondmotor is een plafondmotor die altijd in de plafondrail hangt en direct klaar is voor gebruik. Een vaste plafondmotor is de meest gangbare plafondmotor in Nederland. De reden is duidelijk; een vaste plafondmotor is direct beschikbaar en kan telkens automatisch opgeladen worden, middels een vast oplaadpunt aan de rails. Een vaste plafondmotor heeft dus, eerst en vooral, een praktische kant. Daarnaast kunnen de vaste plafondmotoren vaak de hoogste gewichten tillen. Bovendien hebben ze door hun praktische ontwerp het minste hoogteverlies voor de maximale tilhoogte. Dat laatste kan zeer belangrijk zijn als het plafond laag is, bijvoorbeeld in een lagere aanbouw of als een plafondlft in een bestelbus wordt geplaatst. Deze compacte opbouw van de plafondmotor ontstaat, doordat de plafondmotor boven u in de rail blijft hangen en hieruit komt een hijslint naar beneden dalen. Aan dit hijslint kunnen verschillende soorten tiljukken gehangen worden.
Naast de beschikbare hoogte, kan ook het gewenste type draagjuk bepalen, dat er alleen een vaste plafondmotor gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld als u een (elektrisch) kanteljuk wilt gaan gebruiken, dat matcht namelijk alleen met een vaste plafondmotor.
Als er zelfstandig gebruik gemaakt gaat worden van een vaste plafondmotor, is het belangrijk, dat de plafondmotor niet handmatig maar elektrisch langs de plafondrail rijdt. Men noemt dat een laterale aandrijving. Zonder deze elektrische aandrijving kun je jezelf simpelweg niet zelfstandig verplaatsen. De benodigde laterale motor is ingebouwd in de plafondmotor en daarom kunt u dit specifieke type vanaf de buitenkant dus niet onderscheiden van een handmatig verplaatsbare plafondmotor. Kijk verder op deze website voor overige technische aandachtspunten.
Vaste Plafondmotor
Vaste Motorunit
Vaste Liftcassete
Draagbare plafondmotor
Natuurlijk verklapt de naam al veel, een draagbare plafondmotor is draagbaar. Daar wordt mee bedoeld, dat je deze plafondmotor kunt aan- en afkoppelen van een plafondrailsysteem. Je kunt de plafondmotor eventueel meenemen naar een andere ruimte. Hierdoor is één plafondmotor dus voor meerdere plafondrailsystemen inzetbaar. Voor bepaalde situaties is dit de ultieme oplossing, omdat het de aankoop van meerdere vaste plafondmotoren overbodig maakt. De draagbare plafondmotor is dus afkoppelbaar en hierdoor ook zeer geschikt voor tijdelijk gebruik. U kunt de plafondmotor vervolgens opbergen, bijvoorbeeld in een kast. Het enige wat dan in het zicht blijft, is de plafondrails zelf. Door het gebruik van een losse oplader hoeft er ook geen vaste stroomvoorziening naar de plafondrail aangelegd te worden. Dat maakt een draagbare plafondmotor zeer gemakkelijk inzetbaar.
Draagbare plafondmotoren hebben een ingebouwd 2-punts draag- of tiljuk. Dat maakt hem budgetvriendelijk, praktisch in gebruik, maar ook alleen geschikt voor een tilband met lussen. Daarbij is het tilstoeltje een handige combinatie, bijvoorbeeld om gemakkelijk in en uit het bad of zwembad te komen.
Ondanks het gewicht van nog geen 10KG, is het niet de bedoeling om de draagbare plafondmotor steeds zelf omhoog te tillen bij het aankoppelen. De draagbare motor werkt precies tegenovergesteld aan de vaste plafondmotor. Bij de vaste motor komt het hijslint naar beneden en blijft de liftcassette boven. Bij de draagbare motor wordt het hijslint aangekoppeld aan de plafondrail en stijgt en daalt de liftcassette zelf. Daar waar bij de vaste motor het hijslint naar beneden komt, komt bij de draagbare motor dus de liftcassette naar beneden. Aangezien de draagbare plafondmotor zichzelf omhoog hijst, hoeft de zorgverlener geen tilhandelingen uit te voeren voor het aankoppelen aan de plafondrail.
De draagbare motor is alleen uitgerust met een hefmotor (voor omhoog en omlaag) en nooit met een elektrische laterale (langs de rail) aandrijving. Het bewegen door de plafondrail gebeurt altijd handmatig, dus is het niet mogelijk om jezelf zelfstandig te tillen en verplaatsen. Zoals gezegd, dient het hijslint altijd door een hulpverlener aan de plafondrail gekoppeld te worden, ook daardoor is zelfstandig tillen en verplaatsen niet mogelijk.
Aanhaken Hijslint
Draagbare Plafondmotor
Draagbare Motor
Draagbare Motor Met Tilstoeltje
Tarzan overpak plafondmotor
De Tarzan plafondmotor is technisch eigenlijk gelijk aan de hierboven genoemde draagbare plafondmotor. Maar deze Tarzan plafondmotor is speciaal uitgebreid, om als 'overpak-oplossing' te kunnen gebruiken. Dat betekent dat de draagbare plafondmotor zich kan overpakken van de ene plafondrail naar een andere plafondrail, tijdens een transfer. En dat kan zeer interessant zijn bij een deurdoorgang met aan beide zijden een plafondrail. Hierdoor hoeft de deurdoorgang niet bouwkundig aangepast te worden en dat levert een enorme besparing op. De gebruiker kan hierdoor eenvoudig en snel verplaatst worden naar een andere ruimte, omdat hij of zij gewoon in de tilband of tilbeugel blijft zitten. Hierbij geldt overigens ook, net als bij de 'gewone' draagbare motor, dat er altijd een zorgverlener nodig is om de 'overpak-handeling' uit te voeren.
Aanhaken Tarzan
Tarzan Plafondmotor
Tarzan Overpakmotor
Tarzan Plafondlift
Vraag hieronder een vrijblijvende offerte aan voor een plafondlift.
Contact
Advies over mobiele tilliften, plafondliften, wandliften of lichaamsondersteuning, of de WMO / PGB? Neem contact op.