Skip to main content

Lichaamsondersteuning

De lichaamsondersteuning is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van een tilsysteem. Met een verkeerde maat of slechte lichaamsondersteuning wordt het tillen nooit een succes. Vandaar dat u een goede adviseur direct herkent aan zijn of haar interesse in de geschikte lichaamsondersteuning voor u. Helaas wordt daar niet altijd de benodigde tijd aan besteed. Zeker in de WMO komt het regelmatig voor, dat er zonder goede inventarisatie een tillift naar binnen wordt gerold. Vervolgens krijgt ook de lichaamsondersteuning een ondergeschikte rol toebedeeld.

Tildoeken, tilmatten, tilbanden...

De meest gebruikte lichaamsondersteuning in Nederland zijn tilbanden, ook wel tildoeken of tilmatten genoemd. Deze tilbanden bestaan in veel verschillende vormen, maten en stoffen. Veel gehoorde modellen zijn een toiletmat en een passieve mat. De toiletmat is expliciet ontworpen om te gebruiken bij een toiletbezoek. Er is een grote opening ter hoogte van de billen voorzien, waardoor de hulpverlener de broek en onderkleding kan verwijderen en verzorging kan toepassen. Helaas is de toiletband niet voor iedereen geschikt. Juist die grote opening bij de billen zorgt ervoor, dat gebruikers gemakkelijk wegzakken. Laat u niet zomaar verleiden door de mooie benaming, toiletband. Maar probeer dit type tilband eerst goed uit, ervaar of het voor u wel echt werkt. De tilbeugel kan hiervoor een goed alternatief zijn.

De passieve tilmat is eigenlijk een verzamelnaam voor alle typen tilmatten. Vrijwel alle tilbanden zijn bedoeld om passief mee getild te worden. Dat wil zeggen: als gebruiker hoef je niets te doen. Dit kenmerk van passieve tilmatten stuit veel gebruikers tegen de borst. Het wordt vaak ervaren als een minder humane manier van tillen, mede omdat je er meestal half liggend in verplaatst wordt. Ook hier is de tilbeugel overigens een goed alternatief, omdat deze altijd in een volledig zittende houding gebruikt wordt.

Er zijn ongelofelijk veel modellen en types tilbanden, het is onmogelijk om hier alle soorten te bespreken. Er bestaan tilbanden voor een 1-beens amputatie, dubbele amputatie, toiletbanden, verblijfsbanden, cocontilbanden, enz. enz. De diverse modellen zijn vervolgens uit te voeren in bijvoorbeeld PVC, of met een hoofdsteun of gepolsterde beenflappen. De maten lopen van XS voor de kleintjes tot XXL voor de groten onder ons.

Interessant voor een extra vermelding is nog het zogeheten tilstoeltje. Dit bijzondere 'stoeltje' is uniek in z'n soort. Het is zeer handig voor een transfer naar het bad of in het zwembad. Veel openbare zwembaden gebruiken bijvoorbeeld deze tilvoorziening.

Passieve Tilband

Passieve Tilband

Verblijfsband

Verblijfsband

Toiletband

Toiletband

Tilstoeltje

Tilstoeltje

Tildoeken met clips of lussen?

Tilmatten worden in Nederland verkocht met een aansluiting van clips of lussen. De tilbanden met lussen waren er het eerst en rond 1997 zijn ze met clips geïntroduceerd, in combinatie met een kanteljuk. In het kanteljuk kan de gebruiker tijdens de transfer kantelen, van zit- naar lighouding en vice versa. Ook veel beargumenteerd als een ideale methode om iemand goed achter in de stoel zetten, het positioneren van de cliënt. Het verstelmechanisme dat een tildoek met lussen van nature al heeft, wordt met het kanteljuk met een tildoek met clips nagebootst. In de eerste jaren waren de kanteljukken mechanisch kantelbaar. Echter, als gevolg van schouderklachten bij de zorgverleners, zijn ze tegenwoordig vrijwel allemaal electrisch kantelbaar. Alleen bij mobiele tilliften kom je nog weleens een mechanisch kanteljuk tegen.

Enerzijds zijn mechanische kanteljukken achterhaald en anderzijds zijn electrische kanteljukken kostenverhogend, onderhoudsgevoelig en in principe overbodig. Een tilmat met lussen heeft, middels de ingebouwde lussen, tenslotte ook een verstel-/kantelmogelijkheid en eventueel aanwezige handgrepen op de achterzijde van het tildoek om de cliënt goed achter in de stoel te positioneren. Dat je niet kunt kantelen gedurende de transfer, zoals dat wel mogelijk is met een kanteljuk, is in de praktijk eigenlijk geen issue. Bijna alle transfers kunnen met een tilband met lussen in de 'zitstand' gedaan worden, ook bij de transfer vanuit de rolstoel naar het bed of de douchebrancard. Als de cliënt met de billen op het bed of de douchebrancard is gekomen, kan de cliënt rustig, begeleid door de tilmat, achterover gaan liggen. Andersom, begeleidt de tilmat eerst het automatisch rechtop gaan zitten in bed en verplaatst deze de cliënt vervolgens ook in een zittende houdig naar de rolstoel.

Aangezien het model van tilbanden zeer precies is afgesteld op de bevestigingsmethode met clips of ingebouwde lussen, is het raadzaam goed te inventariseren welke methodiek uw voorkeur heeft. De tildoeken zijn nagenoeg niet uitwisselbaar tussen de twee verschillende bevestigingssystemen.

Tildoeken met ingebouwde lussen worden gebruikt in combinatie met een 2-punts of 4-punts draagjuk (ook wel tiljuk genoemd). Een 2-punts tiljuk heeft slechts twee aanhaakpunten ter hoogte van de schouders. Een 4-punts tiljuk heeft ook nog twee aanhaakpunten richting de knieën en geeft over het algemeen meer comfort voor de cliënt, omdat deze er minder 'opgevouwen' in opgetild wordt. Over het algemeen wordt het 4-punts draagjuk als meest praktisch en comfortabel ervaren.

Electrisch Kanteljuk

Electrisch Kanteljuk

Punts Met Lussendoek

Punts Met Lussendoek

Punts Met Lussenvariant

Punts Met Lussenvariant

Punts Met Lussendoek

Punts Met Lussendoek

Surehands tilbeugel

In tegenstelling tot een tildoek, is bij de Surehands tilbeugel niet altijd de hulp van een zorgverlener nodig. De Surehands tilbeugel kan volledig zelfstandig gebruikt worden en ook prima samen met een zorgverlener. In alle opzichten is de tilbeugel een compleet andere manier van tillen, dan bij het gebruik van een tildoek. De gebruiker wordt altijd in een zittende houding getild. De tilbeugel heeft een one-size-fits-all principe en geeft de gebruiker weer het gevoel van zelfredzaamheid terug. Niet omdat het moet, .....maar omdat het kan! Het gemak waarmee de tilbeugel aangelegd kan worden, staat in schril contrast met de intensieve en belastende manier om een tilband aan te leggen. De tilbeugel benadert de gebruiker aan de voorzijde en niet meer, zoals een tildoek, vanaf de achterzijde. Twee 'handjes' komen in de zij en twee beensteunen onder de bovenbenen: klaar om te tillen. De tilbeugel pakt de gebruiker vervolgens stevig vast in de zij en je wordt zittend opgetild. De druk van de 'handjes' in de zij wordt automatisch beïnvloed door het gewicht van de gebruiker. Daar is de Surehands tilbeugel uniek in, ze past haar druk vanzelf aan de gebruiker aan. 

Onderrug en billen vrij

Ook voor de toiletgang maakt de tilbeugel het verschil. De onderrug en billen zijn namelijk geheel toegankelijk als de gebruiker in de tilbeugel hangt. Hierdoor verplaatst de zorgverlener gemakkelijk de kleding voor de toiletgang en de verzorging. Doordat de tilbeugel aan een draaioog hangt, kun je de cliënt eenvoudig even draaien om overal bij te komen.

Tilbeugel

Tilbeugel

Tilbeugel Uit Rolstoel

Tilbeugel Uit Rolstoel

Tilbeugel Naar Toilet

Tilbeugel Naar Toilet

Tilbeugel Naar Bed

Tilbeugel Naar Bed

Zelfstandig tillen en verplaatsen met de Handi-Move Surehands tilbeugel

Ondanks hun beperkingen vinden mensen het prettig zich, zoveel mogelijk, zelfstandig in huis te verplaatsen, bijvoorbeeld naar het bed, bad of toilet. Een tildoek biedt die keuze voor zelfstandigheid niet, maar de tilbeugel wel. Met de Surehands tilbeugel wordt de gebruiker volledig getild, zonder een draagband of tilband aan te leggen. Door extra ondersteuning van de bovenbenen met behulp van beensteunen kunnen transfers zelfstandig en veilig worden uitgevoerd, bijvoorbeeld zonder de thuiszorg. Doordat de zijwaartse druk zich vanzelf aanpast, biedt de Surehands tilbeugel aanzienlijk meer comfort dan niet originele tilbeugels. De beugel vergroot de zelfredzaamheid van de gebruiker en biedt meer privacy. Doordat professionele zorg niet langer noodzakelijk is, kan er bovendien op de zorgkosten worden bespaard.

Vraag hieronder een vrijblijvende informatie aan van de tilbeugel of andere lichaamsondersteuning.

Vul uw naam in
Vul uw email adres in
Please write a subject for your message.
Invalid Input
Bent u een robot?

Voorbeeld van de tilbeugel voor zelfstandig gebruik:

Voorbeeld van de tilbeugel met zorgverlener:

Voorbeeld van een plafondlift met tilband:

Voorbeeld van een plafondlift met het tilstoeltje:

 

 

 

Contact

Advies over mobiele tilliften, plafondliften, wandliften of lichaamsondersteuning, of de WMO / PGB? Neem contact op.